آیا ملکه مقامی تشریفاتی است ؟!!!!!
انگلیس باسابقه ترین و قدیمى ترین حکومت مشروطه سلطنتى را دارد.
نظام حاکم برانگلیس، نظامی پادشاهی است و حقوق اساسی غیر مدون این کشور پادشاهی بر
مبنای پارلمانتاریسم تدوین و تصویب گردیدهاست بر این مبنا پادشاه یا ملکه به همراه پارلمان بریتانیا متشکل از مجلسلردها و مجلس عوام حاکمیت این کشور را برعهدهگرفته و اداره مینماید.
بنا به گزارش کاخ باکینگهام، دستگاه سلطنتى در انگلیس در سال ۲۰۱۰ براى هر بریتانیایى به طور متوسط ۶۲ پنس هزینه داشته است که ۷ پنس کمتر از سال ۲۰۰۹ بوده است. در آن سال( ۲۰۰۹) مخارج دستگاه سلطنتى براى مالیات دهندگان انگلیسی ۳۸٫۲ میلیون پوند بوده است که به گفته سخنگوی دستگاه سلطنتی تقلیل این مبلغ به دلیل شرایط اقتصادی موجود انگلیس صورت گرفته است.
آنچه امروزه در بیشتر رسانه های انگلیس تبلیغ می شود آن است که سلطنت در انگلیس محور وفاق ملی و همگرایی اجتماعی است به دیگر بیان مقام سلطنت از نظر سیاسی بی طرف و اختیارات ملکه بیشتر جنبه تشریفاتی دارد تا در ذهن مخاطبین این باور القا گردد که در سلطنت مشروطه ملکه مقامی سمبلیک بوده و حضورش کاملا تزئینی است و در بسیاری از موارد تنها می تواند به اهدا القاب (دوک، سر و ..) و یا حضور در جشن ها و مناسبت های ملی و بین المللی بسنده کند . این در حالی است که در سایت رسمی خانواده سلطنتی آمده است ملکه وظایف زیادی را بر عهده دارد. لیکن خواه تعمداً و خواه سهواً بر وظایف ناظر بر نقش غیر رسمی ملکه و یا نقش مادرانه او تاکید می شود.
ملکه انگلیس
ملکه الیزابت دوم در سال ۱۹۲۶ به دنیا آمد و در سن ۲۵ سالگی پس از پدر خود ، شاه جرج ششم سلطنت را در دست گرفت. وی همسر شاهزاده فیلیپ دوک ادینبرو بوده و صاحب چهار فرزند و هشت نوه است و در حال حاضر بر بریتانیا و ۱۵ کشور مشترک المنافع سلطنت می کند .
او را به عنوان نشانه ای از اقتدار ملی و همگرایی می شناسد تا بدانجا که حضورملکه به عنوان نمادى از حکومت پادشاهی انگلیس در همه جا آشکارا به چشم میآید بر روى اسکناس ها و سکه ها، تمبرهاى پستى، بناهای یادبود، سر در ورودی بسیاری از موسسه ها و حتی در فیلم ها و پوسترهای تبلیغاتی.
از سوی دیگر در سرود ملى انگلیس ونیز اظهار وفادارى و سوگند به پرچم این نام ملکه است که تجلیل میگردد و نه ملت، دولت و یا خاک انگلیس.
وظایف و اختیارات ملکه
آن گونه که در سایت رسمی خانواده سلطنتی آمده است ملکه وظایف زیادی را بر عهده دارد. لیکن خواه تعمداً و خواه سهواً عمده این وظایف ناظر بر نقش غیر رسمی ملکه و یا نقش مادرانه او میباشد.
برخی از این وظایف ، وظایف عمومی است چون شرکت در مراسم ملی و یادبودهای سیاسی، بازدید از نقاط مختلف تحت سلطنت چه در داخل و چه در خارج انگلیس و پاسخگویی به نامه های دریافتی مردم و برخی دیگر از وظایف خاص می باشد از آن جمله دیدار با مسئولین سیاسی کشور، سفرای انگلیس در کشورهای دیگر و نیز جلسات مستمر با نمایندگان انگلیس در کشورهای زیر سلطه و بررسی اوضاع آنان. او همچنین هر هفته یکبار با نخست وزیر به صورت خصوصی دیدار و گفتگو می کند.
شایان ذکر است از زمان نخست وزیرى «وینستون چرچیل» به منظور هماهنگی سلطنت و دولت جلساتى، توجیهى به صورت هفتگى با حضور نخست وزیر تشکیل مى شود که البته محتواى این جلسات به عنوان اسرار دولتى هرگز منتشر نمى شود.
در لینک زیر شرح کامل یک روز کاری ملکه که بیشتر صرف کارهای تشریفاتی می شود نوشته شده است.
لیکن در کنار نقش مادرانه و مسئولیتهای تشریفاتی، ملکه اختیارات و مسئولیت های جدی بسیاری را بر عهده دارد که از آن جمله می توان به موارد زیر اشاره کرد:
۱- انعقاد معاهداتو یا فسخقراردادهایبینالمللیمیان انگلیس با سایر کشورها
۲-انتصاب اعضاء مجلس( اعیان) لردها که متشکل از ۷۹۲ لرد ازشاهزادگان، اشراف و شخصیت های فرهنگی ـ علمی و بالاخرهشخصیت های مذهبی میباشد.
۳-عزل و نصب نخست وزیر بدین معنا که ملکه بهطور معمول فردیرا که حزب پیروز در انتخابات مجلس عواماین کشور برمیگزیند بهنخستوزیریمنصوبمینماید و عملاً در موارد بحرانی میتواند اقدامبه عزلنخستوزیر اینکشور نماید.
۴-عزلو نصب وزیران، انحلال پارلمانو یا دعوتبهتشکیلآنو یا تعطیلی موقت پارلمان
۵-توشیح لوایح یا طرح های مصوب پارلمان انگلستان از اختیارات پادشاه این کشور است و پادشاه میتواند از تأیید و توشیح مصوبات دو مجلس این کشور اجتناب ورزد.
۶- نظارت بر حسن اجرای امور داخلی و خارجی از عمده وظایف ملکه می باشد.
۷-اجرای قوانین به نام او انجام میگیرد بدین معنا که کلیه قوانین و مقررات بر اساس نام او تایید
می گردد.
۸-فرماندهی نیروهای مسلح بر عهده ملکه است که اعمال این صلاحیت و اختیار حکومتی با مشورت وزیران (خصوصاً وزیر دفاع) انجام میپذیرد.
۹-تائید و تنظیم سیاست خارجی انگلستان نیز از اختیارات پادشاه ملکه است که همانند فرماندهی نیروهای مسلح اینکشور با مشورت وزیران است و اجرایسیاستخارجیبر عهده کابینه و هیئت وزیران انگلستان میباشد.
۱۰-زمانی که پس از انتخابات مجلس عوام هیچ یک از احزاب اکثریتآراء را بهخود اختصاص نداد و
اکثریت کرسیهای مجلس عوام به حزبی خاص تعلق نیافت، انتخاب نخستوزیر به صورت انحصاریو بدون قید و شرط بر عهده پادشاه و از اختیارات انحصاری وی است.
۱۱- تعیین عالیترین مقام قضایی انگلستان و صدور فرمانعفو وتخفیف مجازات محکومیناز اختیارات ملکهاست.
۱۲-تائید و توشیح مصوبات مجلس بدین معنا که مصوبات مجلس باید به امضاى ملکه برسد تا ضمانت اجرایى پیدا کند.
۱۳-تایید و توشیح احکام قضایی بدین معنا که احکام قضایی باید به امضاى ملکه برسد تا ضمانت اجرایى پیدا کند.
۱۴-تعیین و نصب عالیترین مقام مذهبی بریتانیا بدین معنا که چون ملکه بریتانیا بالاترین مقام کلیساى دولتى انگلیس محسوب می گردد مسئول نصب و تعیین اسقف اعظم و اسقف های کلیسا های بریتانیا می باشد.
۱۵-مالکیت زمینه ای مسکونی و مراتع کشاورزی به صورت موقوفی.
۱۶-مالکیت حیوانات و پرندگان مستقر درکلیه پارک ها و جنگل های حفاظت شده .
۱۷-مالکیت موزه ها و کلیه اثار و ابنیه تاریخی
۱۸-مالکیت پارک ها، جنگل ها و معاد