اهمیت و عوامل توسعه کشاورزی از دیدگاه قرآن
کشاورزی به معنای زراعت، برزگری و کشت، یکی از مهمترین منابع غذایی بشر و مأموریت آدمی از سوی خداوند در زمین به عنوان خلیفهالله است. کشاورزی از نظر قرآن موجب قوام جامعه و حکومت است. از این رو، از اهمیت خاص در آموزههای قرآن برخوردار میباشد.
* اهمیت و آثار کشاورزی
زمین، زمانی ارزش و اهمیت یافت که انواع گیاهان و جانوران در آن پدید آمدند. گیاهان موجب آن شدند تا زمین به شکل بسیار زیبایی آراسته شود. سبزی گیاهان و طراوت آن، جان آدمیرا نوازش میدهد و جانفزایی میکند. بیگمان، گیاهان یکی از شاهکارهای آفرینش الهی است. تفکر و اندیشه در گیاهان میتواند آدمیرا با بسیاری از حقایق هستی آشنا کند و زمینه رشد و کمال وی را فراهم آورد.
خداوند در آیات ۱۰ و ۱۱ سوره نحل، رویش گیاهان و زراعت با بارش باران را از آیات الهی برای اهل تفکر و اندیشه میداند و از ایشان میخواهد تا با اندیشه در این چرخه زندگی گیاهی، حقایقی چون معاد و رستاخیز را درک کنند. آفرینش میوهها و محصولات زراعی، از آیات مهم خداشناسی است.
آفرینش میوهها و محصولات زراعی با تنوع و گوناگونی آنها و عدم شباهت آنها به یکدیگر و اینکه با علم و آگاهی قبلی از یک دیگر متمایز شدهاند، نشانههایی بر آفریدگاری خداوند است که آدمی میبایست با تأمل و تدبر در آنها این حقایق را به دست آورد.(انعام، آیه ۹۹ و مجمع البیان، ج ۳ و ۴، ص ۵۲۹)
البته بسیاری از مردمان با آنکه این عظمت و شگفتی را در گیاهان میبینند ولی قدرت تحلیل درست دادهها را ندارند و از راه این نشانهها به مقصد عالی یعنی درک خالقیت خداوند نمیرسند و تنها انسانهای با ایمان هستند که دارای زمینه لازم برای هدایت و فهم آیات و نشانههای خداوندی هستند و با نگاهی به گیاهان و گوناگونی آنها به حقیقت عالی دست مییابند. انسان میبیند که از یک آب و خاک، این همه تنوع و گوناگونی در گیاه و محصولات بهوجود میآید، ولی کمتر کسی است که در این حقیقت اندیشه کند و به آفریدگاری و پروردگاری خداوند یکتا برسد.
خداوند در آیه ۴ سوره رعد، گوناگون بودن میوههای درختان و محصولات کشاورزی را به رغم بهرهمندی همه آنها از یک آب و خاک، بهعنوان نشانههایی از خداشناسی برای خردمندان بر میشمارد که از نشانهها به حقیقت میرسند.
بر اساس آیه ۳۳ سوره یس، رویش انواع دانهها و محصولات کشاورزی چون گندم، جو و برنج و مانند آن از زمین، خود بهترین گواه و نشانه قاطع بر قدرت خداوند یکتا و یگانه است؛ چنانکه همین رویش مجدد گیاه از زمین مرده، بهترین گواه بر رستاخیز و دلیل و حجت قاطع بر قیامت و قدرت خداوندی بر رستاخیز انسانها همانند گیاهان است.(مجمع البیان، ج ۷ و۸، ص ۶۶۱)
بنابراین اهمیت کشاورزی را میبایست در اموری چند از جمله مهمترین منبع خداشناسی و شناخت حقایقی چون رستاخیز و معاد و زنده شدن دوباره مردگان دانست.
با این همه، گیاهان و کشاورزی آثار مهمیدر زندگی بشر دارد که در آیات دیگر به آنها توجه داده شده است. خداوند در آیاتی از جمله ۲۰۵ سوره بقره و ۴۷ و ۵۵ و ۵۶ سوره یوسف، کشاورزی را عامل قوام جامعه بشری و حکومت میداند؛ زیرا کشاورزی، مهمترین منبع تامین غذای انسان و برطرفکننده نیازهای تغذیهای اوست. (یونس، آیه ۲۴ و نحل، آیات ۱۰ و ۱۱ و سجده، آیه ۲۷ و یس، آیه ۳۳ و ق، آیات ۹ و ۱۱) بنابراین، نقش اقتصادی آن بر کسی پوشیده نیست.
دامداری که بخشی از نیازهای تغذیهای بشر را تامین میکند، ارتباط تنگاتنگی با کشاورزی دارد؛ زیرا کشاورزی یکی از مهمترین منابع تامین علوفه چارپایان به شمار میرود.(یونس، آیه ۲۴ و طه، آیات ۵۳ و ۵۴) از اینرو کشاورزی را در کنار آب، مادر اقتصاد دانستهاند.
به هر حال، رونق کشاورزی به معنای رونق اقتصادی و رشد و شکوفایی جامعه و تقویت قدرت و شوکت حکومت و دولت است. لذا باید توجه ویژهای به این بخش شود.
کشاورزی همچنین مایه سرور و شادی انسانها میشود. انسان افزون بر شادی که از دیدن سبزه به او دست میدهد، از نزول باران و سرسبزی مزارع، شادمان میشوند به ویژه اگر خود در جامه کشاورز در رویش این گیاهان نقش داشته باشد.(حدید، آیه ۲۰) خداوند در آیه ۲۹ سوره فتح گزارشی از شگفتی کشاورزان از رویش و سرسبزی مزارع میدهد که بیانگر تأثیرگذاری رویش و سبزی در نهاد انسان است.
انسانهای سالم با فطرت پاک و عقل سلیم، از سبزی و طراوت گیاهان شاد میشوند و بر همین اساس به کشاورزی توجه خاص مبذول میدارند. از نظر قرآن، کشاورزی وسیله تزیین و زیبایی نه تنها زمین بلکه خود انسانهاست.
(آلعمران، آیه ۱۴)
البته شیفتگان دنیا چون به همین ظاهر زیبای دنیا مینگرد و از نشانه و آیه بودن آن صرف نظر میکنند یا از آن غافل میشوند همین نشانههای خداشناسی و رستاخیز شناسی، به مانعی جهت دستیابی آنان به آخرت و عاقبت نیک میشود؛ زیرا جلوهگری وزینت یابی کشاورزی و گیاهان، دام فریبی برای این شیفتگان دنیا میشود.(آلعمران، آیه ۱۴)
خداوند یکی از مأموریتهای بشر در زمین را بر اساس آیه ۶۱ سوره هود، آبادانی زمین میداند، کشاورزی بیگمان از مهمترین و کاملترین مصادیق این آبادانی است؛ زیرا زمین با رویش گیاهان و سرسبزی آن زیبایی خاصی مییابد و موجبات سرور و شادمانی انسان میگردد.(یونس، آیه ۲۴)
* عوامل توسعه کشاورزی
برای اینکه کشاورزی در جامعه توسعه یابد و موجبات قوام ملت و دولت شود، لازم است تا بر عوامل توسعهای آن توجه خاص مبذول شود.
۱- مدیریت آب
نخستین و اصلیترین عامل توسعه کشاورزی، آب و مدیریت آن است. خداوند در آیات بسیاری از جمله ۹۹ سوره انعام و ۲۴ سوره یونس به نقش اساسی آب در رونق و توسعه کشاورزی اشاره کرده است. آبی که از آسمان فرو میریزد مهمترین منبع کشت و زرع است. از این رو بر بشر است تا در اندیشه محافظت و مهار آبهای باران باشد که رودها و نهرها و چشمهها را پدید میآورد و سفرههای زیرزمینی را انباشته میسازد و آب شیرین و گوارا را در اختیار بشر و دیگر موجودات زنده میگذارد؛ زیرا هر موجود زندهای در زمین از آب آفریده شده است: «و جعلنا من الماء کل شیءحی؛ همه چیز را از آب زنده گردانیدیم» (سوره انبیا، آیه ۳۰)
مهار آب و مدیریت آن میتواند تأثیرات شگرفی در رونق و توسعه کشاورزی به جا گذارد. خداوند در آیات ۶۷ و ۷۱ سوره بقره به استفاده یهودیان از گاو برای آبیاری زمینهای کشاورزی اشاره میکند. بنابراین، آبیاری از طریق ابزارهای گوناگون میتواند تأثیرات مهمیدر افزایش بهرهوری خاک و رونق و توسعه کشاورزی بجا گذارد که همه اقوام بشری از گذشته با آن آشنا بوده و از آن بهره میگرفتند.
در هر عصر و زمانی روشهایی برای بهرهگیری و بهرهوری پدید آمده است که موجبات افزایش و رونق کشاورزی و توسعه آن شده است. در زمان کنونی آبیاری قطرهای و مدیریت کامل آب بهعنوان یکی از بهترین روش مورد توجه است، بهگونهای که سطح کشت محصولات کشاورزی را چند برابر افزایش میدهد و رونق کشاورزی و شکوفایی اقتصادی را موجب میشود.
۲- باران
باران و بارندگی از جمله عوامل توسعه کشاورزی است که در آیات قرآن به آن اشاره شده است.(حج، آیات ۵ و ۶۳ و ق، آیه ۹ و حدید، آیه ۲۰) زیرا بارندگی، مهمترین منبع تامین آب است. زمانی ارزش باران و بارندگی را بیشتر درک میکنیم که بدانیم که آب باران دارای خواص بسیاری برای کشاورزی است و املاح همراه باران در حکم تغذیه کامل برای زراعت است. از اینرو قرآن از آب باران به عنوان: ماء «مبارکاً»، آب پربرکت یاد کرده است (ق، آیه ۹)
۳- بهکارگیری ابزارهای مدرن و مناسب
از دیگر عوامل توسعه کشاورزی و رونق آن بهرهمندی از ابزارهای مناسب و معمولی در هر عصر و زمان چون گاو در گذشته و تراکتور در جهان امروز، است.(بقره، آیه ۷۱) بنابراین، مدیریت جامعه میبایست در اندیشه تهیه و تامین ابزارهای مناسب روز برای کشاورزی برآید تا با شکوفایی کشاورزی و توسعه و رونق آن، شکوفایی در بخشهای دیگر نیز انجام گیرد و اقتصاد و تمدن در جامعه شکل مناسب و درستی پیدا کند.
۴- اصلاح زمین
اصلاح زمین، از دیگر عوامل توسعه کشاورزی است. بر این اساس زمینهای غیر قابل کشت با اصلاح ،به زمینهای مناسب و مساعد برای کشت و زرع تبدیل شود. اصلاح زمین، به عنوان یک ماموریت نخستین برای انسان نیز مطرح میباشد، زیرا انسانها مامورند تا زمین را آبادان کنند و این جز به اصلاح زمین و خاک امکانپذیر نیست. خداوند در آیه ۹ سوره روم به این عامل توجه داده و از «آثاروا الارض» سخن به میان آورده است. علامه طباطبایی، مقصود از این جمله را زیر و رو کردن زمین برای زراعت و کشت یا ساختمانسازی و دیگر نشانهها و نمادهای آبادانی میداند. (المیزان، ج ۱۶، ص۱۵۸)
۵- کار جهادی
کار عامل دیگر توسعه کشاورزی و رونق است که در آیاتی از جمله ۴۷ سوره یوسف و ۹ سوره روم به آن اشاره شده است. البته اگر بخواهیم رونق واقعی را تجربه و توسعه کشاورزی را تحقق بخشیم تنها به کار معمولی نمیتوان بسنده کرد. جامعهای که خواهان شکوفایی است و میکوشد تا تمدنی را به پا کند میبایست فراتر از کار معمولی به تلاش مضاعف و کار چند برابر و جهادی تن دهد و تنبلی و کم کاری را کنار گذارد. از این روست که خداوند در آیه ۴۷ از زبان حضرت یوسف(ع) به این مهم توجه میدهد که رهایی از مشکلات اقتصادی و تنگناهای معیشتی و دستیابی به رشد و شکوفایی اقتصادی و زراعی زمانی تحقق مییابد که جامعه فراتر از کار معمولی به کار مضاعف تن در دهد. مفسران با اشاره به واژه « دابا» بر این باورند که مراد آن حضرت(ع) از کار، تنها کار معمولی نیست، بلکه جدیت و تلاش مضاعف و چند برابر است که از آن در عصر حاضر به تلاش جهادی تعبیر میشود.(مجمعالبیان، ج ۵ و ۶، ص ۳۶۴ و نیز کشاف، زمخشری، ج ۲، ص ۴۵۹)
۶- نقش انسانی و مدیریتی
عامل دیگر، نقش انسانی در کشت و زرع افزون بر نقش خداوند و طبیعت است. به این معنا که توسعه کشاورزی هرگز با گوشه گیری انسان تحقق نخواهد یافت. حتی اگر باران و آب به اندازه کافی وجود داشته باشد، میبایست انسان به عنوان خلیفه خداوندی در این حوزه وارد شده و نقش خود را به درستی ایفا کند. اگر خداوند زراعت را پدید میآورد و گیاهان را میرویاند ولی نمیبایست نقش واسطهای انسان را نادیده گرفت. بر انسان است که با پاشیدن بذر در زمین و مدیریت آن، اجازه دهد تا کشت در راستای نیازهای غذایی مردم انجام گیرد. از این رو به نقش انسان در آیه ۴۷ سوره یوسف اشاره شده است؛ هر چند که انسان نمیبایست از نقش واسطهای خود فراتر رود و گمان برد که او زارع واقعی است و گیاه را میرویاند؛ بلکه او تنها در نقش واسطه عمل میکند.(واقعه،آیات ۶۳ و ۶۴ و نیز روم، آیه۹)
در همین رابطه یعنی عامل مدیریتی و انسانی میتوان به آیات ۴۶ تا ۴۹ و ۵۵ و ۶۵ و ۸۸ سوره یوسفاشاره کرد که به مسئله مدیریت در امر رونق و توسعه کشاورزی توجه میدهد و نمونهای از مدیریت موفق حضرت یوسف(ع) را گزارش میکند. از همین آیات به دست میآید که دولت میبایست در شرایط بحرانی از تولید تا برداشت تا توزیع و مصرف، بر کشاورزی جامعه مدیریت و نظارت کند و در شرایط بحرانی نظارت به کسانی سپرده شود که امانتدار و عالم و آگاه به مسائل مدیریتی و اقتصادی باشند.
* پرداخت زکات در کشاورزی
در قرآن به مراحل کشاورزی نیز اشاره شده است. از جمله در آیه ۷۱ سوره بقره به شخمزدن زمین و آمادهسازی آن برای کشت؛ در آیه ۴۷ سوره یوسف و آیات ۶۳ و ۶۴ سوره واقعه به پاشیدن بذر از سوی کشاورزان؛ در آیه ۷۱ سوره بقره ، به آبیاری مناسب؛ و در آیه ۱۴۱ سوره انعام از درو و برداشت محصولات هنگام رسیدن آنها اشاره کرده است.
بنابراین مراحل سهگانه، کشت و داشت و برداشت مورد توجه قرار گرفته است. اما نکتهای که در آیات قرآن بر آن تاکید شده، لزوم پرداخت زکات محصولات کشاورزی هنگام برداشت آن است.(بقره، ایه ۲۶۷)
مفسران بر این عقیدهاند که یکی از مصادیق اسراف آن است که در هنگام برداشت محصولات، حق محرومان و نیازمندان داده نشود و در پرداخت زکات کوتاهی شود.(انعام، آیه ۱۴۱ و مجمع البیان، ج ۳ و ۴، ص ۵۷۸ و معالم التنزیل، بغوی، ج ۲، ص ۱۶۴) همچنین در هنگام برداشت، حاکم و دولت در گرفتن حق زکات نباید اسراف کند و از دایره عدالت خارج شود.(همان)
خداوند در آیه ۲۶۷ سوره بقره و ۱۴۱ سوره انعام از کشاورزان میخواهد تا بخشی از محصولات خود را انفاق کنند؛ زیرا ترک انفاق به مساکین و نیازمندان میتواند عامل نابودی محصولات کشاورزی شود.(قلم،آیات ۲۲ تا ۳۳)
البته کشاورزان هنگام برداشت میبایست بخشی از محصولات کشاورزی را در خوشههای آن برای کشت بعدی یا استفاده در زمانهای دور و دراز ذخیره کنند؛ زیرا محصولات کشاورزی به ویژه گندم و جو و برنج به گونهای هستند که در خوشه خود از بسیاری از آفات در امان میمانند و به سرعت فاسد و خراب نمیشوند.(یوسف، آیه ۴۷)
* عوامل معنوی نابودی کشاورزی
برخی بر این باورند که منابع کشاورزی که آب و خاک مناسب است(انعام ، آیه ۹۹ و یونس، آیه ۲۴) به تنهایی برای کشاورزی کافی است. بنابراین، با فراهم آوری عوامل توسعه کشاورزی چون مدیریت خوب و کار و تلاش مضاعف میتوان از آب و خاک به بهترین شکل بهره گرفت و به رونق کشاورزی دست یافت.
اما باید توجه داشت که نظام هستی، نظامی فراتر از آفریدگاری است و نمیبایست نقش پروردگاری آفریدگار را در امور هستی نادیده گرفت. اگر خداوند منشا آفرینش و پیدایش کشاورزی است(انعام، آیه ۹۵) همان خداوند در نقش پروردگاری به امور، مسلط و قادر است و ربوبیت و تربیت همه چیز در دست اوست. بنابراین نمیتوان تنها به این عوامل ظاهری بسنده کرد؛ چنانکه بسیاری از مادیگرایان این گونه میاندیشند و عمل میکنند و مظاهر زندگی دنیا و محبت شدیدشان به دنیا موجب میشود تا از خداوند غافل شوند و درست به کار خویش نیندیشند و از تحصیل آخرت و رضا و خشنودی خداوند باز مانند.(آل عمران، آیه ۱۴)
خداوند در آیات ۶۳ تا ۶۶ سوره واقعه به این مهم توجه میدهد که زراعت و کشت و افزایش و رونق آن منوط به اراده و مشیت الهی است. بنابراین کسانی که به پروردگاری خداوند ایمان ندارند یا غافل از آن هستند، در خسران میافتند و کشاورزی شان نیز متاثر از آن، زیان میبیند.(واقعه، آیات ۶۴ و ۶۷)
زیانی که نصیب این دسته از افراد میشود، به ظاهر میتواند امری طبیعی باشد، در حالی که خداوند از طریق اسباب طبیعی کارهایش را انجام میدهد و هیچ چیزی از دایره حکومت و قدرت خداوند بیرون نیست. (کهف،آیات ۳۲ و ۳۴ و ۴۰)
بلایایی چون بادهای شدید سرد یا سوزان (آلعمران، آیه ۱۱۷) و نیز سیلهای ویرانگر از جمله عذابهایی است که خداوند بر انسان متکبر یا تارکان انفاق فرو میفرستد و کشت و زراعتشان را نابود میسازد.
بنابراین، انکار قیامت و رستاخیز(کهف،آیات ۳۲ و ۳۶ و ۴۲)، ترک انفاق(قلم، آیات ۱۷ تا ۲۶)، تکبر و غرور(کهف ، آیات ۳۲ و ۳۶ و ۴۲)، حکومت فاسد (بقره ، آیه ۲۰۵) شرک (کهف، آیات ۳۲ و ۴۲)، طغیان(قلم، آیات ۱۹ تا ۳۱)، کفر (کهف، آیات ۳۲ تا ۴۲)، گناه(آل عمران، آیه ۱۱۷)، ناسپاسی و ناشکری(سبا، آیات ۱۵ و ۱۶)، غفلت از یاد خدا(قلم، آیات ۲۰ و ۲۸) از مهمترین علل و عوامل نابودی کشاورزی و محصولات زراعی است.
منبع:خبرگزاری اهل بیت(ع) ـ ابنا